18 Mart 2009 Çarşamba

İnfertilitede ve kadın sağlığında Yardımcı Tedavi Yöntemleri

AKUPUNKTUR

İnfertilite ve Tüp bebekte Akupunktur Uygulamaları

Modern tıp yeni yöntemler ve gelişmiş teknoloji ile insanlara sağladığı tedavi seçeneklerine her gün bir yenisi eklenmektedir. Tüp bebekteki gelişmeler tıpta bir devrim niteliğindedir. Bununla birlikte halen bu tedavilerde başarı şansı tüm dünyada ortalama % 50- 60 oranını aşamamıştır. Bu oranı daha da yükseltmek için bilim çevreleri ve klinisyenler her alanda çok çeşitli çalışmalar yürütmektedirler.

Bu alanlardan biri de akupunktur tedavisidir. Son yıllarda literatürde bu konuda giderek artan sayıda olumlu sonuçlar bildiren çalışmalar yayınlanmaktadır. Ankara Tüp Bebek Merkezi dünyadaki gelişmelere paralel olarak bu uygulamaları bilimsel verilerin ışığında uygulamaya başlamıştır. Akupunktur uygulaması, bu konuda eğitimli ve Sağlık Bakanlığı’nca sertifikalandırılmış bir doktor tarafından yapılmaktadır.

Akupunktur nedir ve nasıl etki eder

Geleneksel Çin Tıbbı’nın önemli bir tedavi aracı olan akupunktur, deri üzerinde bulunan özel noktalara iğne (ya da ısı, basınç) uygulayarak iç organlarda etki oluşturma prensibi ile iyileşme sağlamaktadır. Geleneksel Çin Tıbbına göre insan bedeni, içerisinde “esas güç, öz” diye tanımlanabilecek bir enerjinin (Qi) dolaştığı kanallar sistemiyle sarmalanmıştır. Bu kanallar deride uzanırlar ve belirli yerlerde vücudun içine doğru yönlenirler.

Her organ kendini iyileştirme yeteneğine ve potansiyeline sahiptir, tek ihtiyacı olan şey bunu sağlayacak enerjinin kendisine akmasıdır. Böylece bu kanallardaki enerji dengeli ve düzenli dolaştığı sürece sağlıklı olma durumu devam eder. Hastalıklar ise bu enerjinin dengesiz dağılmasından ya da tıkanmasından kaynaklanır; organın kendini yenileyebilmesi için gereken enerji dağılımı bozulmuştur. Akupunkturla uygulanan tedavide, iğnelerle bu kanallardaki enerjinin harekete geçirilmesi, yönlendirilmesi ile organların iyileşme potansiyellerinin açığa çıkarılması hedeflenir.

Bilimsel araştırmalar

Yapılan çalışmalarda akupunktur noktalarının diğer deri bölgelerine göre daha yoğun bir sinir ağıyla çevrelenmiş ve yüksek elektriksel iletkenliğe sahip olduğu bulunmuştur. Kadınlarda infertilite ile ilgili yapılan çalışmalarda belirli noktalara akupunktur uygulamasıyla elde edilen fizyolojik değişiklikleri açıklayabilecek en az 4 farklı mekanizmanın bulunduğu anlaşılmıştır.

1-Nöroendokrinolojik düzenleme: Hormonal denegenin kurulmasına yardımcı olur.
2-Uterusa ve overlere kan akımının artması: İyi kanlanamadığı için fonksiyonları bozulan dokuları iyileştirir.
3-Bağışıklık faktörlerini düzenleme: Hem hücresel düzeyde hem de serumda vücut bağışıklığını destekler.
4-Stress, anksiyete ve depresyonu azaltma: Endorfin ve serotonin salgılanmasını uyararak iyilik hali sağlar.
Bu mekanizmalar üzerinden ortaya çıkan etkilerle:
-overlerin kanlanmasının arttığı,
-embriyonun rahime tutunmasının kolaylaştığı,
-gebelik için gereken hormonal düzenlenmenin iyileştiği ve
-ruhsal olarak rahatlamaya yol açtığı ortaya konulmuştur.

En önemli hususlardan biri de tüm bu çalışmalarda akupunkturun hiç bir olumsuz yan etkisinin olmadığı belirlenmiştir. Bu bakımdan infertilitede ve tüp bebek tedavilerinde güvenli bir tamamlayıcı/yardımcı tedavi olarak önerilmektedir. Akupunktur sadece infertilite konusunda değil, kadın sağlığını ilgilendiren birçok durumda başarıyla uygulanmaktadır. örneğin inatçı gebelik kusmaları, şiddetli adet sancıları, menopozda görülen sıcak basmaları gibi daha birçok konuda modern tıbbın imdadına yetişmektedir. www.ankaratupbebek.com

HİPNOZ ve HİPNOTERAPİ

Uzun süreden beri devam eden ve tıbbi muayenelerde herhangi bir nedene bağlanamayan, ya da tedavilere beklenen yanıtın alınamadığı durumlarda, hipnoterapi sorunların çözümüne yardımcı olabilir.

Sorunların kaynağı

Bazı hastalıkların oluşumunda psikolojik faktörlerin rol oynadığı iyi bilinir. Organik bir çok hastalıkta da en azından bir etken olarak stress sorumlu tutulur. Peki nedir bu stresin kaynağı?

Gündelik sıkıntıların ötesinde, kadının üzerine hem fiziksel hem de sosyal roller bakımından ağır sorumluluklar yüklenmiştir. Kadın daha çocukluktan itibaren bazen bu sorumluluklarını yerine getirmeye çalışırken, bazen de istemediği roller yüzünden zaman zaman çevresiyle çatışmalar yaşar. Bunlar ruh dünyasında belirli birikimler oluşturur. Özellikle de olumsuz süreçlerle yeterince başa çıkamadığında, bu deneyimler olumsuz duygularıyla birlikte bastırılarak, bir çoğu da sonraki dönemlerde unutulur.

Işte sorun bu aşamada gizlidir: Bastırıp bilincin unuttuğu bu olumsuz süreçlerin duyguları unutulmaz, bilinçaltı tarafından ilk günkü haliyle korunur. Eğer doğru bir biçimde çözümlenmez ise bu olumsuz duygular sürekli olarak yeni bağlamlar bularak kendini bir biçimde dışa vuracak ya da iç çatışmalara yol açacaktır. Zamanla nedenleri unutulup gittiği için sebebi belli olmayan öfke, korku, suçluluk, güvensizlik, değersizlik, anksiyete gibi ruhsal tepkilere dönüşebileceği gibi, sürekli baş ve beden ağrıları, adet düzensizlikleri, cinsel problemler, hormonal dengesizliklere ve bunların neden olduğu kısırlık, erken menopoz gibi klinik tablolara dönüşme risklerini de içinde barındırmaktadır.
Sürekli bir ruhsal stress, kronik bir fiziksel hastalıkla kendini ifade edebilir ya da fiziksel hastalığın ağırlaşmasına neden olabilir. Hipnoterapi bu süreçler üzerinde etkili bir düzelme sağlayabilmektedir.

Işte klinik deneyimlerle kadınlarda bu şekilde ortaya çıkmış olduğu belirlenen ve hipnoterapiye cevap veren sorunlardan bazıları:
-sürekli anksiyete ve gergin olma
-kronik baş ağrıları, geçmeyen ve gezici beden ağrıları
-korkular, fobiler, takıntılı olma gibi durumlar
-cinsel sorunlar, vaginismus, ağrılı cinsel ilişki
-hormonal dengesizlikler ve adet öncesi gerginlikleri, adet düzensizlikleri ve sürekli sancılı adet
-nedeni açıklanamamış kısırlıkların bir kısmı
-menopoz sorunlarını ağır yaşama
Bunlara ek olarak, hipnoz uygulaması ile
-ağrısız normal doğum gerçekleşebilmektedir
-tüp bebekte gebelik şansının yükseldiğini gösteren bilimsel çalışmalar mevcuttur.
Eğer bu ve benzeri şikayetleriniz var ise, hipnoterapi için görüşme yapmanızda yarar olabilir. Bu görüşmede hipnoterapi hakkında bilgilendirme yapılacak ve şikayetleriniz ile ilgili hipnoterapinin sağlayacağı yararlar konusu tartışılacaktır. www.ankaratupbebek.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınızı öğrenmekten memnuniyet duyarız