18 Mart 2009 Çarşamba

Stres yönetimi programı

Bu programa neden ihtiyaç duyuldu?

Hangi mekanizmaların kesin olarak rol oynadığı bilinmemekle birlikte, stres infertilite tedavisinde genelde bir engelleyici olarak kabul edilmektedir. Bu görüşü destekleyen birçok bilimsel çalışma yapılmıştır. Yakın zamanda yapılmış çalışmaların birinde, toplanan yumurta sayısından gebelik oranlarına, doğumdan bebeğin doğum ağırlığına kadar birçok evrede stresin etkileri olduğu ortaya konulmuştur. Işte bu nedenle, çağdaş tedavi uygulamalarında stresi azaltmaya ya da kontrol etmeye yönelik yaklaşımlar tedavinin bir parçası olarak yer almaya başlamıştır.

Infertilite sorunu yaşayan kişiler diğer insanlara göre daha mı çok stres altındadır?

Bu soruya cevap bulmak üzere, kısırlık nedeniyle infertilite kliniklerine başvuran kadınlarda yapılan bir psikiyatrik değerlendirmede, kadınların % 40.2 sinde klinik seviyede anksiyete ve depresyon bulunmuştur. Bu rahatsızlıkların normal toplumda % 3 seviyesinde olduğu göz önüne alındığında, infertilite tedavisindeki kadınların ciddi ve çoğunun başa çıkamadıkları bir stres altında oldukları görülmektedir.

Programın amacı ve hedefi nedir?

Orta düzeyde bir stres, o kadar da kötü bir şey değildir. Bizi motive eder ve çoğu zaman işlerimizi görmede yardımcıdır. Ancak fazlalığı gündelik hayatımızı etkileyecek kadar bizi engelleyebilir. Tedavi görmeye başlayan çiftler bir çok tedavi prosedürlerine ve ilaçlara maruz kalarak, maddi ve manevi büyük yüklerin altına girmektedirler. Bütün bu bedellere karşılık aldığı tedavinin bir garantisi de yoktur ve tedavinin ilerleyen dönemleri de belirsizliklerle doludur. Bunlar zaten var olan stresi daha da beslerler. Işte tam da bu nedenle, bu dönemde müdahale önemli görünmektedir. Bu programda amaçlanan, stresi yok etmek değil, aşırılığından kurtulup kontrol edilebilir düzeye getirmektir.

Psikolojik destek almanın etkileri nasıl görülür?

Bugüne kadar yapılan çalışmaların çoğu psikolojik müdahalenin olumlu etkilerini göstermektedir. Yeni yapılan bir literatür metaanalizinde, grup yanında bireyin veya çiftin psikoterapisi anksiyete ve depresyon bulgularında hafifleme sağlamaktadır. Ek olarak, psikolojik tedavi ile gebelik oranlarında artış olduğunu gösteren kanıtlar da bulunmuştur.

Programın içeriğinde neler var?

Başa çıkabilmek için öncelikle stresin ne olduğunu ve ne düzeyde olduğunu anlamak gerekir. Bunun için de stresi tanımak ve farketmek üzere, stres nedir, stresin ortaya çıkış süreci ve etkileri, stres belirtileri, strese yol açan durumlar, farklı stres biçimleri ve kişisel özellikler gibi konular tartışıldıktan sonra stresle başa çıkma yolları üzerinde ayrıntılı olarak durulmaktadır. Bu arada her katılımcının stres düzeyi uluslararası standart bir ölçekle değerlendirilmektedir.

İsteğe bağlı olarak eşlerin de katılabileceği program, grup terapisi ilkelerine göre tasarlanmıştır. Ortak konuların tartışılması, tedaviye ve kliniğe dair kişisel düşüncelerin ortaya konması ve gerekli noktalarda bilgilendirmeyi de içeren programda esas olarak stresle baş edebilmek için kullanışlı olan farklı terapi araçlarını değerlendirerek, herkesin kendisine en uygun gelecek yöntemi benimsemesi konusunda seçenekler sunulmaktadır. Bunların arasında fiziksel (akupunktur gibi), bedensel (meditasyon gibi), bilişsel (psikoterapi gibi), davranışsal (yaparak değiştirme gibi) ya da duyusal (hipnoz gibi) yöntemleri saymak mümkündür. Ayrıca, temel olarak bu yöntemlerden türemiş birçok farklı terapi teknikleri de (bazıları uygulamalı olarak) deneyimlenmektedir.

Programa nasıl dahil olabilirsiniz?

Program her hafta Perşembe günleri 10:30-12:30 arası uygulanmaktadır. Programa katılmak isterseniz Banko görevlimizden randevu almanız ya da Hemşirelerimize bilgi vermeniz yeterlidir.
Bu progam Ankara Tüp Bebek Merkezinin hastalarına destek vermek amacıyla ücretsiz olarak sunulmaktadır. www.ankaratupbebek.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınızı öğrenmekten memnuniyet duyarız